-
Váš nákupný košík je prázdny!
Už v roku 1920 v Nemecku, Francúzsku a Anglicku predpisovali lekári čerešne pri liečbe obličkových kameňov a chorôb žlčníka. Dnes sú čerešne lekármi vysoko cenené ako prírodné liečivo na rôzne zdravotné problémy každodenného života. Čerešne poskytujú telu dostatok vlákniny, ktorá v črevách napučí a upravuje tak trávenie. Pri zápche je vhodné v čase zberu denne zjesť za hrsť čerešní.
Lekári z amerického stomatologického centra „Forsythe Dental Center“ objavili v čerešniach antibakteriálne látky a enzýmy proti zubnému kazu a paradentóze. Tieto enzýmy zabraňujú tvorbe zubného plaku, ktorý v dôsledku nedostatočnej dentálnej hygieny spúšťa tvorbu zubného kazu a problémy s ďasnami. Na prevenciu týchto chorôb v ústnej dutine stačí v čase zberu po každom jedle zjesť 10-15 čerešní.
V roku 1950 v Texase vykonal lekár Dr.Ludwig Blau, pôvodom z Nemecka, sám na sebe veľmi zaujímavý pokus. Trpel ťažkou dnou sprevádzanou obrovskými bolesťami. Žiadny zo známych terapeutov mu nedokázal pomôcť. Preto sa rozhodol pre čerešne. V lete začal konzumovať veľké dávky čerešní. A hľa: bolesti sa výrazne zmiernili. Potom začal Dr. Blau štúdie s pacientmi, ktorí trpeli dnou. Výsledok: 1500 g čerstvých čerešní denne v čase zberu má pozitívny vplyv na bolesti pri dne. Medzitým aj iní lekári preukázali, že konzumáciou čerešní možno podstatne znížiť reumatické ťažkosti. Vysvetlenie: obsahové látky čerešní, najmä stopový prvok molybdén, významne znižujú hladinu kyseliny močovej.
Čerešne sú bohaté na vitamín C, E a skupiny vitamínov B. Preto chránia v letných mesiacoch organizmus pred nachladnutím a majú upokojujúce účinky na nervy. S ich ochrannými kyselinami a fruktózou, ovocným cukrom, stimulujú čerešne žalúdočno-črevný trakt, najmä pankreas. Pretože čerešne majú aj odvodňovací účinok, posilňujú srdce a krvný obeh a podporujú funkcie pečene a obličiek.
Špeciálne účinky majú červené farbivá v čerešniach: antokyaníny a antokyanidíny. Budujú spojivové tkanivo, ničia škodlivé enzýmy, ktoré spôsobujú starnutie, odumieranie našej kože a vrásky. Preto majú čerešne aj omladzujúci účinok. Okrem toho neutralizujú agresívne molekuly z prostredia, tzv. voľné radikály, ktoré napádajú naše bunky a znižujú imunitu.
Je zaujímavé, že odrody tmavších čerešní sú cennejšie, pretože všetky ich účinné zložky, najmä farbivá, sú u nich prítomné vo vyšších koncentráciách, než u svetlejších odrôd.
V čase zberu čerešní by sme nemali zabúdať na to, že tieto sladké plody pomáhajú nášmu zdraviu. Či už z obchodu, z našej čerešne - alebo aj zo susednej záhrady, ktoré chutia obzvlášť sladko.