Trpasličie višne z Kanady

Posted by Miroslav Gavalec 20.01.2017 0 Comment(s) Šľachtenie nových odrôd,

Kríková višňa Carmine Jewel

 

Nové kultivary kríkovej višne majú dobrý potenciál stať sa zaujímavou komerčnou ovocninou v severných regiónoch Kanady. Šľachtenie kríkových višní začal v Kanade niekedy v 40-tych rokoch Dr. Les Kerr. Počas svojej 50-ročnej intenzívnej práce sa venoval kríženiu Európskych odrôd višne Prunus cerasus a Mongolskej višne Prunus fruticosa. Snažil sa skombinovať extrémnu mrazuvzdornosť a trpasličí vzrast Mongolskej višne a kvalitu plodov Európskej višne.

 

Jeho práca nezostala zabudnutá. Pokračovali v nej Dr. Nelson a Rick Sawatzky pracujúci v Programe vedeckého výskumu a šľachtenia višní na University of Saskatchewan. Niekedy v 80-tych rokoch daroval Dr. Kerr celý genofond višní Univerzite. O niekoľko rokov neskôr začala ďalšia fáza šľachtenia keď boli vykonané kríženia mrazuvzdornej Mongolskej višne s veľkými plodmi s najlepšími Európskymi typmi višní. Výsledkom boli hybridy s 75%-ným podielom genómu Prunus cerasus a 25%-ným Prunus fruticosa.

 

Tieto hybridy mali vyvážené charakteristiky oboch svojich rodičov. Získali extrémnu mrazuvzdornosť, vyhovujúcu kvalitu plodov ale veľkosť plodov bola polovičná oproti veľkosti najlepších odrôd višní. Vznikol prvý kultivar kríkovej višne zo Saskatchewanu Carmine Jewel, s hmotnosťou plodu 3,5 g. Spoločným znakom týchto hybridov bolo to, že mali geneticky vrodený nízky vzrast. V dospeosti dosiahli výšku len 2-2,5 m. Bola to výhoda, nebolo potrebné štepenie na slaborastúce podpníky, mohli sa pestovať ako pravokorenné.

 

To bolo prísľubom do budúcnosti, pretože trpasličie višne sa dali jednoducho vegetatívne množiť drevnatými odrezkami alebo in-vitro. A to vo veľkých sériách a s nízkymi nákladmi. Trpasličie višne v Saskatchewane boli od začiatku šľachtené na použitie vo veľkovýrobe a pre spracovanie v potravinárskom priemysle. Kríkovitý habitus predurčuje takéto rastliny na vysádzanie v línii, podobne ako muchovníky, arónie alebo maliny, s takou šírkou medziradia ktorá umožní prejazd zberacieho kombajnu.

 

Obchodný potenciál

 

Dominantným produktom ktorý dodávajú na trh pestovatelia čerešní v štáte Michigan je plnka do tradičného čerešňového koláča. Problémom súčasných čerešní je ale nedstatok farbiva v dužine. Počas spracovania nastáva rýchla oxidácia a farba sa mení na hnedú. Aby sa tomu zabránilo, počas spracovania sa musia použiť prostriedky ktoré rýchlej oxidácii zabránia, alebo ju aspoň spomalia. Nuž a nakoniec je potrebné aj tak dodať umelé farbivo, aby mala plnka do čerešňového koláča lákavú sviežu farbu ktorá sa dobre predáva.

 

Tmavo-purpurová farba dužiny Saskatchewanských višní je neopakovateľná. V blízkej budúcnosti môže zohrať dôležitú úlohu v konkurencieschopnosti jednotlivých pestovateľov. Produkty ako višňová sťava, višňové víno, sušené višne alebo višňové muffiny v obchodoch zatiaľ nie sú vidieť. Saskatchewanské višne sa uplatnia nielen ako excelentná surovina na výrobu plnky do čerešňového koláča. Niektorí pestovatelia na severe US už zmenili zameranie a produkujú tmavočervené SOUR CHERRY JUICE kvôli prospešnosti pre zdravie.

 

V súčasnosti sú už prvé kultivary doplnené o ďalšie nové typy višní, ktoré sa veľkosťou približujú k takým kultivarom aké poznáme v Európe. Charakter niektorých odrôd ich predurčuje pre pestovanie v malých záhradách, hoci tento účel šľachtitelia sprvu nemali na mysli. Plody majú tmavočervenú, pri prezretí príjemnú sladkú šľavu, ktorá sa u višni neočakáva. Ako príklad uvediem CRIMSON PASSION s plodmi o hmotnost 6 g a obsahu cukru viac ako 22 Brix.