Pawpaw je v USA najväčšie pôvodné jedlé ovocie

Posted by Miroslav Gavalec 20.01.2017 0 Comment(s) Málo známe ovocné druhy,

Pawpaw je v USA najväčšie pôvodné jedlé ovocie

 

Prirodzene sa vyskytuje v 26 štátoch USA, rastie na území rozprestierajúcom sa od severnej Floridy k južnému Ontáriu a od ďalekého západu až po východnú Nebrasku. Pre domorodých Američanov boli plody divokých pawpaw chutnou a výživnou stravou. Čoraz väčšej obľube sa tešia už aj v modernej Amerike, predovšetkým vo vidieckych oblastiach. Existuje 27 odrôd pawpaw , ktoré sa v súčasnej dobe pestujú vo viac než 50-tich komerčných ovocných škôlkach v USA.

 

Väčšina nadšencov sa zhoduje, že najlepším spôsobom ako pawpaw konzumovať je jesť surové plody priamo obraté zo stromu, keď sú dokonale zrelé. Ale existuje aj rad spôsobov, ako ich využívať v kuchyni a rozšíriť pôžitok z ich tropickej chuti po ukončení zberu. Unikátna chuť ovocia pripomína zmes rôznych tropických chutí, vrátane banánu, ananásu, a manga. Chuť a pudingová štruktúra plodov sú dobrou náhradou za banány takmer v každom recepte.

 

Pawpaw je krásny strom, na jar sa objavujú purpurovo sfarbené kvety priťahujúce hmyz a na jeseň postupne dozrievajú trsy ovocia. V Kentucky začína sezóna zberu koncom augusta a končí v polovici októbra. Zrelé plody sa ľahko zbierajú, z trsov sa uvoľňujú jemným ťahom. Opadávajú aj potrasením stromu. Či je ovocie dostatočne zrelé zistíme aj jemným stláčaním plodu, ako by sme posudzovali broskyňu. Dužina by mala byť mäkká a ovocie by malo mať silnú, príjemnú vôňu. Farba šupky zrelého ovocia na strome sa pohybuje od zelenej do žltej a môžu sa objaviť aj tmavé škvrny ako na banánoch. Šupka opadnutého, alebo obratého ovocia môže stmavnúť a sfarbiť sa až do hneda až čierna. Zrelé plody pawpaw môžeme skladovať pri izbovej teplote len niekoľko dní, ale uchované v chladničke vydržia až po dobu jedného týždňa. Nezrelé plody môžeme skladovať v chladničke až do troch týždňov, a potom umožníme ich dozrievanie pri izbovej teplote. Zrelé plody pawpaw ošúpeme, odstránime semená a dužinu môžeme rozmixovať na pyré a zamraziť pre neskoršie použitie. Niektorí ľudia dokonca zmrazujú celé ovocie.

 

Informácie o nutričnej hodnote


Pawpaw má vysokú nutričnú hodnotu. Má vysoký obsah vitamínu C, horčíka, železa, medi a mangánu. Je dobrým zdrojom draslíka, niekoľkých esenciálnych aminokyselín, a tiež obsahuje významné množstvo riboflavínu, niacínu, vápnika, fosforu a zinku. Pawpaw obsahuje tieto živiny v množstve, ktoré sú vo všeobecnosti rovnaké alebo vyššie ako tie, ktoré nájdete v banánoch, jablkách, alebo pomarančoch. V porovnaní s banánom, jablkom a pomarančom má pawpaw vyšší obsah bielkovín a tuku. Banán presahuje pawpaw v energetickou hodnotou a obsahom sacharidov. Je medzi nimi len nepatrný rozdiel v obsahu vlákniny. Pawpaw sa celkovým vzhľadom najviac podobná banánu. V porovnaní s pawpaw má jablko obzvlášť nízky obsah bielkovín a pomaranč zas nízky obsah tuku, oba plody majú nižšiu energetickú hodnotu.

 

Vitamíny


Pawpaw má trikrát toľko vitamínu C než jablko, dvakrát toľko než banán a o jednu tretinu viac než pomaranč. Má šesť krát viac riboflavínu než jablko a dvakrát viac než pomaranč. Obsah niacínu v pawpaw je dvakrát vyšší než v banáne, štrnásťkrát vyšší než v jablku a štyrikrát vyšší než v pomaranči.

 

Minerály


Pawpaw a banán majú rovnako vysoký obsah draslíka, ktorý je asi dvakrát vyšší než v pomaranči a trikrát vyšší než v jablku. Pawpaw obsahuje jeden a pol krát viac vápnika než pomaranč a asi desaťkrát viac než banán alebo jablko. Obsahuje dva až sedemkrát viac fosforu, dva až dvadsaťkrát viac horčíka, dvadsať až sedemdesiat krát viac železa, päť až dvadsaťkrát viac zinku, päť až dvanásť krát viac medi, a šestnásť až sto krát viac mangánu než banán, jablko, alebo pomaranč. Obsah sodíka nebol stanovený.

 

Aminokyseliny


Bielkoviny v pawpaw obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Pawpaw prevyšuje jablko v obsahu všetkých esenciálnych aminokyselín, v niektorých amynokyselinách prevyšuje banán aj pomaranč.

 

Tuky


Podiel mastných kyselín v pawpaw je lepší než v banáne. Pawpaw obsahuje 32% nasýtených, 40% mononenasýtených a 28% polynenasýtených mastných kyselín. Banán osahuje 52% nasýtených, 15% mononenasýtených a 34% polynenasýtených mastných kyselín

Pre záujemcov o pawpaw s produkciou kvalitného ovocia odporúčame nákup kontajnerovaných štepených stromov. Pre zabezpečenie primeraného opelenia by mali byť vysadené minimálne dve až tri odlišné odrody. Každý kultivar sa líši v regionálnej prispôsobivosti. Za samoopelivé sa označujú len dva kultivary, a to americký Sunflower a talianska Prima. Ostatné sú cudzoopelivé. Opelenie v našich podmienkach zabezpečuje mucha domáca, chrobák Zlatoň obyčajný (Cetonia aurata), Fúzač bukový (Cerambyx scopolii), Fúzač alpský (Rosalia alpina) a iné druhy chrobákov.