-
Váš nákupný košík je prázdny!
Jahodám sa darí prakticky vo všetkých pestovateľských polohách, pretože sú ľahko prispôsobivé. Obľubujú slnečné miesta a hlinitopiesočnatú pôdu s vysokým obsahom humusu.
V období sucha je veľmi vhodné zavlažovanie, pretože jahody majú plytké korene, ktoré sa rozkladajú asi v 20cm hĺbke. Na udržanie vlahy odporúčame použiť nastlanie mulčovacou textíliou alebo fóliou.
Vysádzajte do vopred vyhnojenej, odburinenej a spracovanej pôdy. Najlepším termínom na výsadbu je jar, pre dostatok vlahy a mierne teploty v tomto období. Druhým termínom je august a september. Vzdialenosť medzi rastlinami v rade je 30-40cm. Rady majú byť vzdialené od seba 0,8 až 1m. V predjarí porast jahôd očistite od zbytkov vegetácie z minulého roku. Odporúčame ako prvé hnojivo na jar použiť granulovaný kravský hnoj, neskôr granulované NPK s mikroelementami, v troch dávkach počas vegetácie. Ak sa vyskytne dlhšie obdobie sucha, použite hnojivú závlahu.
Jahody sú zdrojom celého radu dôležitých vitamínov. V najväčšej koncentrácii v nich nájdeme vitamín C, mocný antioxidant a stimulant našej imunity. Obsah vitamínu C je v jahodách porovnateľný s citrusovými plodmi. Ďalej obsahujú kyselinu listovú a beta-karotén, základný kameň pre syntézu vitamínu A, ďalšieho antioxidantu, ktoré chránia náš zrak, dodáva zdravé sfarbenie našej pleti a podporuje regeneráciu slizníc. V menšej miere sa v jahodách nachádzajú aj napr. niektoré vitamíny skupiny B a vitamín E.
Zo stopových prvkov určite stojí za zmienku mangán, prvok, ktorý je potrebný pre krvotvorbu, zdravé tkanivá, výživu mozgu a nervov, ale tiež pre krásu a zdravie našej kože a vlasov. Jahody tiež obsahujú napr fluór, fosfor a vápnik. Ďalším prospešným minerálom v tomto ovocí je draslík. Tento prvok podporuje odvodňovanie tela, pôsobí tak proti nadmernému zadržiavaniu tekutín v tele (opuchy) a stimuluje detoxikáciu organizmu. Draslík tiež upravuje krvný tlak, jeho zvýšený príjem sa odporúča na zníženie krvného tlaku.
Vyššie sme sa už zmienili, že jahody obsahujú draslík, ktorý nám pomáha s odplavovaním usadených toxínov z tela. Ďalším pomocníkom s vnútornou očistou sú v jahodách obsiahnuté triesloviny, ktoré na seba pri prechode naším tráviacim traktom viažu toxické látky, najmä ťažké kovy, a odvádzajú ich von. Tieto triesloviny zároveň podporujú elimináciu infekcií, pôsobia zároveň aj proti niektorým vírusom a baktériám.
Jahodám sa pripisuje blahodarný účinok aj pri liečbe dny, močových a obličkových kameňov.
Jahody sú vhodnou potravinou aj v prípade nachladnutia a respiračných ochorení. Dopĺňajú potrebné tekutiny (obsahujú až 90% vody), dodávajú nám vitamíny a minerály pre zvýšenie imunity, pomáhajú nám v boji s pôvodcom infekcie, popr. so zápalom (dutín, priedušiek a pod.) a celkovou detoxikáciou uľahčujú nášmu telu boj s chorobou.
V niektorých prípadoch nám jahody môžu pomôcť aj s hnačkou a plynatosťou, pretože potláčajú niektoré ťažké baktérie v črevách.