Zdravé plody pre večnú mladosť
Ovocie piatich chutí dáva vitalitu, harmóniu a zdravie. Malé červené plody sa stávajú novou hviezdou medzi liečivými rastlinami.
V čínskej medicíne považovaná tisícky rokov za bylinu najvyššej kategórie – posilňujúcu, tonizujúcu a vyvažujúcu. Jej konzumácia sľubuje vysoký vek bez starnutia. Pomáha pri ochoreniach vyvolaných stresom. Alternatívna medicína si cení Schizandru ako adaptogén, pomáha telu prispôsobiť sa stresovým situáciám.
Prináša presne to, čo telo i psychika potrebuje. Štúdie tiež ukazujú, že plody čistia v cievach usadeniny a tým pôsobí ako kľúč pre dlhý život. Univerzálnosť plodu sa odzrkadľuje už v jej čínskom názve Wu Wei Zi.
V preklade to znamená bylina piatich chutí: sladká, kyslá, slaná, štipľavá a horká.
Napriek preukázaným rozsiahlym liečebným účinkom patrí táto rastlina v Európe medzi raritu.
Schisandra chinensis je v Európe známa pod rôznymi ochrannými známkami, ktoré poukazujú na špeciálnu vitalitu jej plodov. Je to popínavá rastlina, ktorá môže s pomocou podpory vyrásť viac než 3 metre. Navyše je mrazuvzdorná, veľmi robustná a ľahko sa udržiava. Neskoro na jar vykvitnú biele až krémovo zafarbené voňavé kvety. Používajú sa vysušené zrelé plody. Biologicky aktívne látky obsiahnuté v plodoch obsahujú vitamíny C, B6 a E, provitamín A, minerálne látky, stopové prvky, éterické oleje a dôležité sekundárne rastlinné látky, predovšetkým ligníny ako schizandrín a gomisín A, B, C, D, F, G a ďalej B-bisabolén. Zo sušeného ovocia, ale aj z listov a výhonkov sa pripravuje čaj. 1-2 čajové lyžičky rozdrvených plodov, listov alebo výhonkov sa prelejú vriacou vodou a nechajú postáť dvanásť hodín. Môžu sa osladiť cukrom, alebo medom.
Tradičná rastlina Čínskej medicíny
Schizandra má ukľudňujúce aj afrodiziakálne účinky. Preto sa v čínskej bylinnej medicíne používa nielen na liečbu astmy, depresie, kašľa, stresu, búšenia srdca, nespavosti, ale aj na liečenie predčasnej ejakulácie, sexuálnej averzie a všeobecne na podporu krvného obehu. Užíva sa buď ako čaj zo sušených plodov, alebo ako extrakt v podobe tabletiek.
Správna príprava čaju: Čaj zo sušených červených plodv Schizandry sa musí nechať zvlášť dlho vylúhovať. 30 plodov, alebo 2,5 gramov sa preleje 150 až 200 ml vriacej vody a nechá sa lúhovať 20 minút.
Iné názvy: čínske hrozno, alebo čínsky citrónovník, v čínštine "Wu Wei Zi" (Wu = päť), znamená silu piatich chutí, a preto sa nazýva aj ovocím piatich chutí. Plody Schisandry chutia sladko, kyslo, slano, horko a zároveň ostro. 5 rôznych príchutí sa týka tradičných predstáv o 5 hlavných zdrojoch energie tela.
Schizandra pochádza z Ázie. Tam je pestovaná ako popínavá rastlina v Japonsku, Kórei a Číne. Wu Wei Zi je pôvodne dvojdomá rastlina, čo znamená, že na vývoj plodov sú potrebné samčie aj samičie rastliny. Medzičasom ale vznikla selekciou aj samoopelivá odroda a tú aj predávame v našom záhradníctve. Rastlina najskôr vytvorí v spodnej polovici samčie kvety a neskôr v hornej polovici samičie kvety. V prvých rokoch sa na menších rastlinách vytvorí len málo samičích kvetov a preto sa zo začiatku nevyvinie veľa plodov. Na základe skúseností pestovateľov sa množstvo plodov upraví až po niekoľkých rokoch, keď je rastlina vzrastnejšia. Ak sa vysadia dve rastliny Schisandry, podporuje to tvorbu plodov. Zberová zrelosť je v septembri až v októbri. V Ázii slúžia plody ako posilňujúce potravinové doplnky a sú vhodné pre výrobu džemov, štiav a na sušenie. V tradičnej čínskej medicíne hrá Schizandra už po dobu dvetisíc rokov dôležitú úlohu. Už za vlády dynastie Chan (206 rokov pred nl - 220 rokov nl.) bola táto rastlina považovaná za jednu z najcennejších povzbudzujúcich a posilňujúcich prostriedkov. Schizandra nemá žiadne špeciálne nároky na pestovanie.