Stredne skorá, veľkoplodá japonská hruška s výbornou chuťou.
Pôvod: Japonsko
Vzrast: stromy rastú bujne a veľmi dobre sa rozvetvujú
Kvety: kvitne v apríli, je to cudzoopelivá odroda, na opelenie potrebuje inú japonskú hrušku
Plody: pevné, veľké, priemerná hmotnosť 200 gramov, plochoguľovitého tvaru s dlhou a pevnou stopkou. Šupka hladká, bronzovo-hnedo vyfarbená, pevná a suchá. Tendencia k praskaniu plodov je nízka. Plody sú vynikajúce na čerstvý konzum, ale aj na spracovanie na džemy, kompóty, alebo pikantné zimné šaláty.
Dužina: biela, pevná, chrumkavá, ale zároveň šťavnatá. Jadrovník je malý, obsahuje niekoľko malých čiernych semien.
Chuť: sladká, jemne kyslá, aromatická
Doba dozrievania: zreje postupne od septembra, skladovanie v chladničke je možné 4 až 5 mesiacov
Odolnosť voči chorobám: dobre odolná voči chrastavitosti (Venturia nashicola). Hlavnou výhodou je vysoká odolnosť voči chorobám a škodcom, vďaka čomu sa môžeme do veľkej miery vyhnúť postrekom a iným opatreniam.
Pestovanie: ľahko tvarovateľná odroda, pestuje sa s jarným hlbším presvetlením. Pre zväčšenie plodov sa používa dôkladná prebierka plodov po júnovom opade. Je určená do teplých a stredných polôh s dostatkom vlahy.
Kvalitatívna forma | |
Kontajnerovaná rastlina: | stromček bol jedno vegetačné obdobie pestovaný v kontajneri, korene sú prerastené v celom objeme kvetináča |