Košík

Granátové jablko (Punica granatum) NIKITSKIJ ČERNYJ

Granátové jablko (Punica granatum) NIKITSKIJ ČERNYJ
Granátové jablko (Punica granatum) NIKITSKIJ ČERNYJ
Vypredané
Granátové jablko (Punica granatum) NIKITSKIJ ČERNYJ
Granátové jablko (Punica granatum) NIKITSKIJ ČERNYJ
Granátové jablko (Punica granatum) NIKITSKIJ ČERNYJ

Odroda granátového jablka vyšľachtená v Nikitskom Botanickom Sade na Kryme. Výnimočná svojim kompaktným vzrastom, vysokou mrazuvzdornosťou a veľkými tmavobordovými semenami originálnej chuti a príjemnej vône.

Vzrast: stredne silný až silný, dorastá do výšky 3 - 4 metre. Tvorí kompaktný, prirodzene sa vetviaci opadavý listnatý ker. Dožíva sa vysokého veku, aj niekoľko storočí. Počas celej životnosti sa môže pestovať ako kontajnerová rastlina vo veľkom kvetináči.
Požiadavky na stanovište: ideálnym stanovišťom pre granátové jablká je chránené slnečné miesto na záhrade alebo terase. Granátové jablko je nenáročné na pôdu, ale lepšie rastie a plodí na hlbokých, hlinitých pôdach bohatých na organickú hmotu s ľahkým, priepustným podložím.
Kvitnutie: žiarivo oranžové kvety rozkvitajú postupne od polovice mája do júna. Odroda je samoopelivá.
Plody: stredne veľké až veľké, hmotnosť 230 - 300 g, okrúhle až mierne oválne so zúženou základňou. Šupka karmínovo červená, tenká. Mäkké semená nepôsobia rušivo pri konzumácii.
Šťava: tmavobordová, výbornej sladkokyslej chuti s príjemnou vôňou
Doba dozrievania: v závislosti od lokality a klimatických podmienok, plody dozrievajú postupne v priebehu októbra. Môžu sa skladovať 3 - 4 mesiace.
Úrodnosť: vysoká. Nástup do plodnosti je v 3. - 4. roku po výsadbe.
Odolnosť voči chorobám: spoľahlivo odoláva napadnutiu škodcami aj hubovými chorobami, počas vegetácie nie je nutná žiadna chemická ochrana
Odolnosť voči mrazu: toleruje mrazy do -20°C. Mladým rastlinám odporúčame poskytnúť zimnú ochranu, napríklad 8 - 10 cm vrstvu mulču, ktorý pomôže ochrániť korene počas zimy.
Využitie: šťavnaté semená granátového jablka sa konzumujú čerstvé, používajú sa na lisovanie šťavy, ako aj na výrobu vína s názvom Grenada. Granátový koncentrát sa používa ako prísada do šalátových dresingov. Varením šťavy z granátového jablka s cukrom vzniká grenadínový sirup ktorý sa používa ako prísada do kokteilov. Čo sa chuti týka, granátové jablko v sebe exotickým spôsobom spája sladkosť a kyslosť. Preto sú semená granátového jablka ideálne na dochucovanie dezertov, mäsových a vegetariánskych jedál.

Granátové jablká nie sú štepené na podpníku ale sú pestované na vlastných koreňoch (pravokorenné), preto ak príde v zimnom období k poškodeniu nadzemnej časti rastliny korene zostanú nepoškodené a na jar vyženú nové výhony ktoré plodia rovnaké ovocie.

0,00€
Bez DPH: 0,00€

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je podporované!
Hodnotenie
Zlé Dobré
Google reCAPTCHA