V Číne a Tibete sa plody Goji nazývajú "šťastné ovocie". Obyvatelia sú tam pevne presvedčení, že tí, ktorí jedia bobule Goji, dosiahnu stav najvyššej spokojnosti. Na počesť Goji sa v týchto krajinách poriadajú rôzne slávnosti ako poďakovanie za ich zdraviu prospešné vlastnosti - energiu, silu a vytrvalosť, ale aj dlhovekosť a krásu. Goji je malá červená bobuľa s veľmi pozoruhodnou účinnosťou. Chuťou pripomína zmes čerešní a brusníc a je dôležitou súčasťou čínskej kuchyne a prírodnej medicíny. Podľa starých ázijských tradícií a presvedčenia súčasných vedcov sa pravidelná konzumácia Goji postará o vitálny a šťastný život. Už roky slúži v USA šťava Goji plodov ako absolútny „anti-age“ prostiedok proti starnutiu. Tento vzácny dar prírody teraz víťazne vkročil aj na európsky kontinent. Ale čo hovorí veda? Kto dokáže v súčasnosti prinesť ten najlepší dôkaz o senzačných účinkoch Goji, ak nie moderná veda? Práve vedecké štúdie ako prvé explicitne ozrejmili účinok a obsah živín v bobuliach Goji. Zistilo sa, že najvýživnejšia rastlina na Zemi je Kustovnica čínska - Goji, presnejšie jej plody. Bolo tiež preukázané, že v regiónoch, kde Goji rastie a pravidelne sa konzumuje, počet 100-ročných ľudí je 16 krát vyšší než v iných regiónoch.

Pri skúmaní plodov Goji bolo zistené, že bobula Goji obsahuje vysoký podiel esenciálnych aminokyselín, bielkovín a stopových prvkov. Obsahuje tiež veľké množstvo vitamínov a účinných živín. Podporuje nielen fyzické zdravie, ale to je tiež známa ako "balzam na dušu." Bobuľa Goji tiež presvedčila o jej afrodiziakálnych účinkoch. Na základe tejto skutočnosti dosala milú prezývku "Happy Berry". Ak dostane táto nenáročná rastlina dostatok slnka, rastie v jednoduchých podmienkach. Avšak netoleruje ani presolenú pôdu, ani pôdu s obsahom ťažkých kovov. Preto je Goji v prírode rozšírená najviac v divokých oblastiach a ďaleko od pobrežia. Po zbere sa plody sušia na slnku, aby sa z veľkej časti zabránilo úbytku živín. Takto usušené plody sa konzumujú buď surové, alebo aj varené. Ich chuť je sladkastá, pripomína brusnice, pridávajú sa do musli, k zelenine, alebo sa jedia samostatne ako snack. Sú silným a zdravým doplnkom konvenčného jedla.

Zloženie plodov Goji

Už v roku 1980 objavili vedci v Ningxii v Číne niečo, čo bolo potvrdené neskôr aj v západných krajinách. Bobuľa Goji je malá, prírodou vytvorená vitamínová bomba veľkosti kapsule, ktorá nielen ovocne chutí, ale ovocím naozaj je. Ale v tejto malej perle sa neukrývajú len vitamíny a minerálne látky. Tiež obsahuje desiatky cenných fytonutrientov a celú radu esenciálnych aminokyselín - niečo, čo existuje len v najvzácnejších formách ovocia. Polysacharidy Lycium barbarum (pomenované podľa latinského názvu rastliny) zahŕňajú všetky zdraviu prospešné látky. Malé semená plodov obsahujú aj cennú dávku dôležitých esenciálnych mastných kyselín, sacharidy a vlákninu.

Môžeme povedať, že nutričný systém tejto malej bobuli je takmer dokonalý:

bielkoviny 15,6%, cukor 42,0%, z toho polysacharidy 32,0%, tuky 0,45%, vláknina 21,0%.

Esenciálne mastné kyseliny v semenách:
• 100g Goji olej obsahuje:
• kyselina linolová: 3.4 g
• kyselina olejová: 16.8 g
• kyselina palmitolejová: 7.3 g
• kyselina stearová: 3.2 g
• 19 aminokyselín, vrátane všetkých esenciálnych aminokyselín
• vitamín C
• vitamíny B: B1, B2, B3
• minerály: vápnik, horčík, draslík, fosfor

Stopové prvky:
železo, meď, zinok, mangán, chróm, selén, hliník, arzén, bárium, berýlium, olovo, bór, cadnium, germánium, kobalt, lantán, lítium, molybdén, nikel, niób, ortuť, striebro, stroncium, titán, vanád, ytrium, cín, zirkón a niektoré ďalšie ...

Karotenoidy: alfa-karotén, beta-karotén, zeaxantín a luteín

Polyfenoly: ellagické kyseliny a ďalšie

Dodatočné bioaktívne zlúčeniny: acyklické peptidy 

Liečivé účinky Goji

Po tisíce rokov sa používajú plody Goji v tradičnej čínskej medicíne. Tradične konzumujú číňania sušené bobule Goji na vysoký krvný tlak a vysoký cukor, pri očných problémoch, na podporu imunitného systému a na prevenciu a liečbu rakoviny. Ako jediná denná dávka postačí 6-15 gramov sušených plodov. Konzumujú sa samostatne, alebo ako odvar, vínny, alebo alkoholový extrakt. Vedecké testy a laboratórne štúdie účinných látok obsiahnutých v Goji odhalili prvé údaje o ich účinnosti na zdravie:

• extrakty z Goji chránia pred zničením zrakového nervu pri diagnostikovanom glaukóme

• polysacharidy z Goji majú imunomodulačné účink-posilňujú imunitu

• vodné výluhy z Goji majú silné antioxidačné vlastnosti

Neprekonateľný obsah antioxidantov

Unikátna pre Goji je skupina lycium polysacharidov. Sú to výnimočne silné antioxidanty, teda látky, ktoré neutralizujú voľné radikály. Tým pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek a starnutiu organizmu. Voľné radikály vznikajú napr. ako vedľajší produkt dýchania a sú dnes považované za hlavnú príčinu starnutia a degenerácie organizmu. Goji je ovocie s nepredstihnuteľným nutričným potenciálom. Storočia staré tajomstvo pre zdravie a krásu je znova objavené. Obsah vitamínu C v plodoch Goji je trikrát vyšší než v pomaranči, obsahuje viac vitamínov B, než akékoľvek iné ovocie, jeho minerály a stopové prvky prekonávajú všetky rekordy. Nevídané bohatstvo látok podporujúcich zdravie a vitalitu obsiahnutých v plodoch radí Goji k „Superstar“ medzi liečivými rastlinami. Filmové hviezdy z USA užívajú výobky z Goji ako tajný tip pre telesnú pohodu a peknú pleť bez vrások. Aj v Európe sú plody Goji čoraz populárnejšie. Plody Goji sú v ich vlasti – Číne a Tibete označované ako „plody šťastia“, pretože ľudia sú pevne presvedčení, že konzumáciou tohto ovocia si privedú stav najväčšieho uspokojenia.