Košík

Oliva (Olea europaea) ASCOLANA TENERA

Oliva (Olea europaea) ASCOLANA TENERA
Oliva (Olea europaea) ASCOLANA TENERA
Vypredané
Oliva (Olea europaea) ASCOLANA TENERA
Oliva (Olea europaea) ASCOLANA TENERA
Oliva (Olea europaea) ASCOLANA TENERA

Talianska odroda olivovníka pochádzajúca z provincie Ascoli Piceno, v južnej časti regiónu Marche na pobreží Jadranského mora. Produkuje vysoko cenené svetlozelené olivy, obľúbené pre svoju veľkosť a jemnú, mäsitú, sladkú dužinu. Odroda rastie vzpriamene a je mrazuvzdorná a odolná voči suchu. Dobre reaguje na rez, ľahko sa tvaruje a udržiava. Prispôsobí sa rôznym klimatickým podmienkam a typom pôdy. Hoci uprednostňuje zásaditú pôdu, darí sa jej aj v mierne kyslom pôdnom prostredí. Preferuje slnečné stanovište.

Vzrast: silný, vzpriamený, husto olistený. V dospelosti môže mať v závislosti od spôsobu rezu buď charakter stromu alebo kríka. Staršie stromy sú diagonálne rozvetvené a vo voľnej pôde v prirodzenom prostredí môžu dorásť až do výšky 5 - 6 m. Výška rastliny sa dá udržiavať pravidelným prerezávaním. Listy sú vždyzelené, úzke, tmavozelené, v lete striebristo zelené.
Kvitnutie: Ascolana Tenera je čiastočne samoopelivá, pre lepšiu produkciu ovocia sa odporúča pestovať ju spolu s inými kultivarmi
Plody: veľké, oválneho tvaru. Hmotnosť olív sa pohybuje od 8 - 10 g. Plody majú pri zbere svetlozelenú farbu a po dozretí nečernajú, ale môžu byť náchylné na otlačenie. Preto nie táto odroda vhodná na mechanický zber. Zrelé olivy majú jemnú, mäsitú a sladkú dužinu, ktorá je vynikajúca na čerstvú konzumáciu po naložení. Mnoho profesionálnych degustátorov poznamenáva, že ich chuť pripomína tropické ovocie, marhule a broskyne. Pripravuje sa z nich aj talianska pochúťka zvaná olive all’ascolana, v ktorej sú olivy zbavené kôstok, plnené ochuteným mäsom a potom obaľované a vyprážané v olivovom oleji.
Doba dozrievania: dozrieva v októbri. Horúce letné podnebie produkuje najbohatšiu úrodu olív.
Úrodnosť: vysoko produktívna odroda so skorým nástupom do produkcie už od 2. roku po výsadbe
Odolnosť voči chorobám: v našich podmienkach nie je známa citlivosť na niektorú hubovú chorobu alebo škodcu.
Odolnosť voči mrazu: do -13 °C, mladé rastliny je potrebné chrániť pred extrémnymi zimami
Pestovanie v prvých rokoch: do voľnej pôdy sa vysádzajú aspoň 2. až 3. ročné silné rastliny. Jednoročné rastliny si najskôr predpestujte v kvetináči s objemom 5 - 10 litrov a prezimujte vo svetlej miestnosti bez mrazu alebo v pivnici. Prezimovanie v miestnosti odporúčame opakovať 2 až 3 roky po sebe. Každý nasledujúci rok na jar presaďte rastlinu do väčšieho kvetináča. Slnečné stanovište pri južnej stene je ideálne miesto na výsadbu. Tu bude chránená pred severným vetrom a zvýši to šancu olivy na dobré prezimovanie.

0,00€
Bez DPH: 0,00€
  • Dostupnosť: Vypredané
  • Váha: 2.00kg

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je podporované!
Hodnotenie
Zlé Dobré
Google reCAPTCHA