Košík

Granátové jablko (Punica granatum) PARFIANKA

Granátové jablko (Punica granatum) PARFIANKA
Granátové jablko (Punica granatum) PARFIANKA
Vypredané
Granátové jablko (Punica granatum) PARFIANKA
Granátové jablko (Punica granatum) PARFIANKA
Granátové jablko (Punica granatum) PARFIANKA

Spoľahlivá mrazuvzdorná odroda pochádzajúca z Turkménska. Vysoko cenená pre svoju lahodnú osviežujúcu sladko-kyslú chuť, malé mäkké jedlé semená a intenzívnu tmavočervenú farbu ovocia a šťavy.

Vzrast: silný, vzpriamený, tvorí prirodzene rozvetvený opadavý listnatý ker dorastajúci do výšky 2,5 - 3 m. Dožíva sa vysokého veku, aj niekoľko storočí. Vo vinohradníckych oblastiach odporúčame granátovník vysadiť do voľnej pôdy. Môže sa pestovať aj ako kontajnerová rastlina vo veľkom kvetináči.
Požiadavky na stanovište: ideálnym stanovišťom pre granátové jablká je chránené slnečné miesto na záhrade alebo terase. Granátové jablko je nenáročné na pôdu, ale lepšie rastie a plodí na hlbokých, hlinitých pôdach bohatých na organickú hmotu s ľahkým, priepustným podložím.
Kvety: dekoratívne oranžové kvety rozkvitajú postupne od júna do júla. Odroda je samoopelivá.
Plody: veľké, 240 - 430 g, šupka žiarivo červená. Malé, mäkké, šťavnaté semená nepôsobia rušivo pri konzumácii.
Šťava: bordovo červená, chuť lahodná, osviežujúco sladká
Doba dozrievania: v závislosti od lokality a klimatických podmienok, plody dozrievajú postupne v priebehu októbra
Odolnosť voči chorobám: spoľahlivo odoláva napadnutiu škodcami aj hubovými chorobami, počas vegetácie nie je nutná žiadna chemická ochrana
Odolnosť voči mrazu: znesie bez poškodenia mrazy až do -15°C, s pribúdajúcim vekom sú granátovníky mrazuvzdornejšie. Mladým rastlinám odporúčame poskytnúť zimnú ochranu, napríklad 8 - 10 cm vrstvu mulču, ktorý pomôže ochrániť korene počas zimy.
Využitie: šťavnaté semená granátového jablka sa konzumujú čerstvé, používajú sa na lisovanie šťavy, ako aj na výrobu vína s názvom Grenada. Granátový koncentrát sa používa ako prísada do šalátových dresingov. Varením šťavy z granátového jablka s cukrom vzniká grenadínový sirup ktorý sa používa ako prísada do kokteilov. Čo sa chuti týka, granátové jablko v sebe exotickým spôsobom spája sladkosť a kyslosť. Preto sú semená granátového jablka ideálne na dochucovanie dezertov, mäsových a vegetariánskych jedál.

Granátové jablká nie sú štepené na podpníku ale sú pestované na vlastných koreňoch (pravokorenné), preto ak príde v zimnom období k poškodeniu nadzemnej časti rastliny korene zostanú nepoškodené a na jar vyženú nové výhony ktoré plodia rovnaké ovocie.

0,00€
Bez DPH: 0,00€

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je podporované!
Hodnotenie
Zlé Dobré
Google reCAPTCHA