V posledných rokoch sa spotreba olivového oleja, najmä panenského olivového oleja, stáva čoraz populárnejšou na celom svete. Tento všestranný a lahodný olej je neoddeliteľnou súčasťou stredomorskej stravy, ktorá sa už dlho spája s mnohými pozitívnymi zdravotnými účinkami. Zdravotné účinky olivového oleja možno pripísať jeho vysokému obsahu polyfenolov, konkrétne hydroxytyrozolu, ktoré vykazujú antioxidačné a protizápalové vlastnosti. V tomto blogovom príspevku popíšeme rôzne zdravotné výhody spojené s konzumáciou panenského olivového oleja a jeho úlohu pri podpore udržateľnej výroby potravín a udržateľného poľnohospodárstva.

Kardiovaskulárne ochorenia

Jednou z najznámejších výhod konzumácie panenského olivového oleja je jeho pozitívny vplyv na kardiovaskulárne choroby. Výskum naznačuje, že dodržiavanie stredomorského štýlu stravovania, ktorý obsahuje značné množstvo olivového oleja, môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Vysoký obsah mononenasýtených mastných kyselín v olivovom oleji môže pomôcť znížiť hladinu LDL (zlého) cholesterolu a zlepšiť celkovú rovnováhu cholesterolu, čím bráni rozvoju ochorenia koronárnych artérií a znižuje výskyt srdcových infarktov a mozgových príhod. Okrem toho sa ukázalo, že polyfenoly v olivovom oleji majú protizápalové účinky na cievny systém, čím ďalej prispievajú ku kardiovaskulárnemu zdraviu. 

Prevencia rakoviny

Niekoľko štúdií odhalilo, že konzumácia panenského olivového oleja môže zohrávať úlohu pri prevencii určitých typov rakoviny. Ukázalo sa, že polyfenoly v olivovom oleji majú protirakovinové vlastnosti tým, že inhibujú rast rakovinových buniek a indukujú ich apoptózu (bunkovú smrť). Okrem toho protizápalové účinky polyfenolov môžu pomôcť potlačiť vývoj nádorov. Zatiaľ čo na úplné pochopenie mechanizmov a rozsahu protirakovinových vlastností olivového oleja je potrebný ďalší výskum, tieto zistenia zdôrazňujú jeho potenciál ako prospešného doplnku k preventívnej strave proti rakovine.

Neurodegeneratívne choroby

Ďalšou oblasťou, v ktorej je konzumácia panenského olivového oleja sľubná, je prevencia a manažment neurodegeneratívnych ochorení. Polyfenoly, konkrétne hydroxytyrozol, nachádzajúce sa v olivovom oleji, majú neuroprotektívne vlastnosti. Pomáhajú v boji proti oxidačnému stresu a zápalom, ktoré sú kľúčovými faktormi pri vzniku chorôb, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Strava bohatá na olivový olej môže preto prispieť k zníženiu rizika vzniku týchto ochorení alebo k spomaleniu ich progresie. Na potvrdenie týchto účinkov a určenie optimálneho množstva olivového oleja na neuroprotekciu sú však potrebné ďalšie štúdie.

Udržateľná potravinárska produkcia

Okrem zdravotných výhod je výroba panenského olivového oleja aj v súlade s princípmi udržateľného poľnohospodárstva.

Výroba olivového oleja sa vo všeobecnosti považuje v porovnaní s inými olejmi za ekologickejšiu, keďže si vyžaduje menej vody a energie na pestovanie a spracovanie. Olivovníky sú dobre prispôsobené podmienkam sucha a môžu prosperovať v okrajových oblastiach, čím sa znižuje tlak na cenné poľnohospodárske zdroje. Okrem toho produkcia olivového oleja podporuje udržateľné poľnohospodárstvo tým, že zachováva vidiecku krajinu a biodiverzitu, keďže olivové háje často slúžia ako biotopy pre rôzne rastlinné a živočíšne druhy.

Konzumácia panenského olivového oleja je spojená s mnohými zdravotnými výhodami, vrátane zlepšeného kardiovaskulárneho zdravia, prevencie rakoviny a potenciálnych neuroprotektívnych účinkov. Za tieto pozitívne výsledky je zodpovedný vysoký obsah polyfenolov, najmä hydroxytyrozolu. Okrem účinkov na zdravie olivový olej podporuje aj trvalo udržateľné poľnohospodárstvo a je v súlade s princípmi udržateľnej stravy. Pridaním tohto zlatého elixíru do vašich každodenných jedál nielen zvýrazňujete chuť, ale prispievate aj k vášmu celkovému zdraviu a blahobytu planéty. Začleňte teda do svojej stravy panenský olivový olej pre zdravšiu a udržateľnejšiu budúcnosť.