Košík

Granátové jablko (Punica granatum) NIKITSKIJ RANNIJ

Granátové jablko (Punica granatum) NIKITSKIJ RANNIJ
Granátové jablko (Punica granatum) NIKITSKIJ RANNIJ
Vypredané
Granátové jablko (Punica granatum) NIKITSKIJ RANNIJ
Granátové jablko (Punica granatum) NIKITSKIJ RANNIJ
Granátové jablko (Punica granatum) NIKITSKIJ RANNIJ

Vysoko výnosná odroda granátového jablka vyselektovaná v Nikitskom Botanickom Sade na Kryme. Obľúbenosť si získala pre jej nízky vzrast, skoré dozrievanie, vysokú produktivitu a kvalitným plodom výbornej chuti.

Vzrast: slabý, dorastá do výšky 1,8 až 2 metre. Tvorí vzpriamený, husto sa vetviaci opadavý listnatý ker. Krík vyžaduje pravidelné riedenie. Dožíva sa vysokého veku, aj niekoľko storočí. Počas celej životnosti sa môže pestovať ako kontajnerová rastlina vo veľkom kvetináči.
Požiadavky na stanovište: ideálnym stanovišťom pre granátové jablká je chránené slnečné miesto na záhrade alebo terase. Granátové jablko je nenáročné na pôdu, ale lepšie rastie a plodí na hlbokých, hlinitých pôdach bohatých na organickú hmotu s ľahkým, priepustným podložím.
Kvitnutie: žiarivo oranžové kvety rozkvitajú postupne od mája počas celého leta. Odroda je samoopelivá.
Plody: stredne veľké až veľké, hmotnosť 180 - 300 g, okrúhle. Šupka stredne hrubá, sýtočervenej farby. Plod obsahuje veľký počet malých mäkkých semien.
Šťava: hustá, tmavej čerešňovej farby. Chutí sladko s príjemnou kyslosťou.
Doba dozrievania: v závislosti od lokality a klimatických podmienok, plody dozrievajú postupne od začiatku septembra do októbra. Môžu sa skladovať 4 - 5 mesiacov.
Úrodnosť: veľmi vysoká, produktivita z jednej rastliny je až 50 kg plodov. Nástup do plodnosti je v 3. - 4. roku po výsadbe.
Odolnosť voči chorobám: spoľahlivo odoláva napadnutiu škodcami aj hubovými chorobami, počas vegetácie nie je nutná žiadna chemická ochrana
Odolnosť voči mrazu: toleruje mrazy do -20°C. Mladým rastlinám odporúčame poskytnúť zimnú ochranu, napríklad 8 - 10 cm vrstvu mulču, ktorý pomôže ochrániť korene počas zimy.
Využitie: šťavnaté semená granátového jablka sa konzumujú čerstvé, používajú sa na lisovanie šťavy, ako aj na výrobu vína s názvom Grenada. Granátový koncentrát sa používa ako prísada do šalátových dresingov. Varením šťavy z granátového jablka s cukrom vzniká grenadínový sirup ktorý sa používa ako prísada do kokteilov. Čo sa chuti týka, granátové jablko v sebe exotickým spôsobom spája sladkosť a kyslosť. Preto sú semená granátového jablka ideálne na dochucovanie dezertov, mäsových a vegetariánskych jedál.

Granátové jablká nie sú štepené na podpníku ale sú pestované na vlastných koreňoch (pravokorenné), preto ak príde v zimnom období k poškodeniu nadzemnej časti rastliny korene zostanú nepoškodené a na jar vyženú nové výhony ktoré plodia rovnaké ovocie.

0,00€
Bez DPH: 0,00€

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je podporované!
Hodnotenie
Zlé Dobré
Google reCAPTCHA