Košík

Granátové jablko (Punica granatum) VELES

Granátové jablko (Punica granatum) VELES
Granátové jablko (Punica granatum) VELES
Vypredané
Granátové jablko (Punica granatum) VELES
Granátové jablko (Punica granatum) VELES
Granátové jablko (Punica granatum) VELES

Ak máte v úmysle uskladniť si vašu úrodu granátových jabĺk a skonzumovať ich neskôr, tak odroda Veles je tá správna voľba. Práve skladovateľnosť je to, čo robí túto odrodu mimoriadne cennou. Pri skladovaní v chladničke povrch plodu nevysychá a zachováva si pôvodnú textúru a farbu po celé mesiace. Granátové jablká sa pestujú takmer vo všetkých regiónoch Azerbajdžanu, ale centrom pestovania najlepších odrôd granátového jablka je oblasť Sirvan. Granátové jablká z Azerbajdžanu získali celosvetové uznanie a stali sa synonymom pre najlepšie odrody granátovníka a sú cenené po celom svete.

Vzrast: stredne silný, tvorí prirodzene rozvetvený opadavý listnatý ker dorastajúci do výšky 2,5 m. Dožíva sa vysokého veku, aj niekoľko storočí. Vo vinohradníckych oblastiach odporúčame granátovník vysadiť do voľnej pôdy. Môže sa pestovať aj ako kontajnerová rastlina vo veľkom kvetináči.
Požiadavky na stanovište: ideálnym stanovišťom pre granátové jablká je chránené slnečné miesto na záhrade alebo na terase. Granátové jablko je nenáročné na pôdu, ale lepšie rastie a plodí na hlbokých, hlinitých pôdach bohatých na organickú hmotu s ľahkým, priepustným podložím.
Kvitnutie: žiarivo oranžové kvety rozkvitajú postupne od mája do júla. Odroda je samoopelivá.
Plody: veľké, guľaté, priemerná hmotnosť je 280 - 350 g, ale vyskytujú sa aj plody s hmotnosťou viac ako 1 kg. Farba povrchu plodu je jasnočervená, šupka je hrubá. Chuť je sladkokyslá, jemná.
Šťava: tmavo karmínová šťava je oceňovaná ako jedna z najlepších
Doba dozrievania: v závislosti od lokality a klimatických podmienok, plody dozrievajú postupne v priebehu októbra. V chladničke sa môžu sa skladovať 3 - 4 mesiace.
Úrodnosť: vysoká, produktivita z jednej rastliny je až 20 kg plodov. Nástup do plodnosti je v 3. - 4. roku po výsadbe.
Odolnosť voči chorobám: spoľahlivo odoláva napadnutiu škodcami aj hubovými chorobami, počas vegetácie nie je nutná žiadna chemická ochrana
Odolnosť voči mrazu: znesie bez poškodenia mrazy až do -16°C, s pribúdajúcim vekom sú granátovníky mrazuvzdornejšie. Mladým rastlinám odporúčame poskytnúť zimnú ochranu, napríklad 8 - 10 cm vrstvu mulču, ktorý pomôže ochrániť korene počas zimy.
Využitie: šťavnaté semená granátového jablka sa konzumujú čerstvé, používajú sa na lisovanie šťavy, ako aj na výrobu vína s názvom Grenada. Granátový koncentrát sa používa ako prísada do šalátových dresingov. Varením šťavy z granátového jablka s cukrom vzniká grenadínový sirup ktorý sa používa ako prísada do kokteilov. Čo sa chuti týka, granátové jablko v sebe exotickým spôsobom spája sladkosť a kyslosť. Preto sú semená granátového jablka ideálne na dochucovanie dezertov, mäsových a vegetariánskych jedál.

Granátové jablká nie sú štepené na podpníku ale sú pestované na vlastných koreňoch (pravokorenné), preto ak príde v zimnom období k poškodeniu nadzemnej časti rastliny korene zostanú nepoškodené a na jar vyženú nové výhony ktoré plodia rovnaké ovocie.

0,00€
Bez DPH: 0,00€
  • Dostupnosť: Vypredané
  • Váha: 2.00kg

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je podporované!
Hodnotenie
Zlé Dobré
Google reCAPTCHA