Košík

Oliva (Olea europaea) AGLANDAU

Oliva (Olea europaea) AGLANDAU
Oliva (Olea europaea) AGLANDAU
Oliva (Olea europaea) AGLANDAU
Oliva (Olea europaea) AGLANDAU
Vypredané
Oliva (Olea europaea) AGLANDAU
Oliva (Olea europaea) AGLANDAU
Oliva (Olea europaea) AGLANDAU
Oliva (Olea europaea) AGLANDAU
Oliva (Olea europaea) AGLANDAU

Mrazuvzdorná francúzska odroda pochádzajúca z Provence kde je najpestovanejšou odrodou olivy. Patrí medzi najdôležitejšie odrody spomedzi asi stovky francúzskych odrôd. Aglandau sa s úspechom pestuje aj v iných oblastiach kde si cenia jej skoré dozrievanie, veľmi dobrú odolnosť voči chladu a vysokú produktivitu kvalitných olív. Odroda sa využíva v prvom rade na produkciu kvalitného oleja ale aj čiernych konzumných olív. Chuť oleja je vysoko hodnotená a považuje sa za neobyčajne ovocnú. Ako stolová oliva sa oberá až po sfarbení do tmavofialova až čierna a nazýva sa Beruguette.

Vzrast: stredne silný. V dospelosti má tvar stromu alebo kríka, závisí to od spôsobu rezu. Dá sa ľahko formovať a udržiavať v kompaktnom tvare ktorý uľahčuje zber. Odroda Aglandau je dobre prispôsobivá rôznym typom podnebia a pôdy a odolná voči mrazu a suchu.
Kvitnutie: Aglandau je cudzoopelivý kultivar, potrebuje inú odrodu olivy vysadenú v blízkosti na získanie úrody
Plody: stredne veľké, mierne asymetrické, majú vajcovitý tvar a špicatý vrchol. Hmotnosť olív sa pohybuje od 5 do 7 g. Plody sú na začiatku jesene zelené, postupne ako dozrievajú sa sfarbujú do tmavofialova a napokon do čiernej. Dozreté olivy obsahujú 19-23% oleja. Olej lisovaný z odrody Aglandau je typický svojou arómou ovocia a zelených mandlí.
Doba dozrievania: zber zelených olív prebieha v októbri, čiernych olív v novembri a decembri
Úrodnosť: stredne produktívna odroda so skorým nástupom do produkcie už od 3. roku po výsadbe
Odolnosť voči chorobám: odolnosť voči Verticillium dahliae a Pseudomonas syringae. V našich podmienkach nie je známa citlivosť na niektorú hubovú chorobu alebo škodcu.
Odolnosť voči mrazu: až do -16°C
Pestovanie v prvých rokoch: do voľnej pôdy sa vysádzajú aspoň 2. až 3. ročné silné rastliny. Jednoročné rastliny si najskôr predpestujte v kvetináči s objemom 5 - 10 litrov a prezimujte vo svetlej miestnosti bez mrazu alebo v pivnici. Prezimovanie v miestnosti odporúčame opakovať 2 až 3 roky po sebe. Každý nasledujúci rok na jar presaďte rastlinu do väčšieho kvetináča. Slnečné stanovište pri južnej stene je ideálne miesto na výsadbu. Tu bude chránená pred severným vetrom a zvýši to šancu olivy na dobré prečkanie zimy. Mladšie rastliny vydržia asi -10°C a viacročné aj -16°C.

0,00€
Bez DPH: 0,00€
  • Dostupnosť: Vypredané
  • Váha: 2.00kg

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je podporované!
Hodnotenie
Zlé Dobré
Google reCAPTCHA