Košík

Granátové jablko (Punica granatum) AL-SIRIN-NAR

Granátové jablko (Punica granatum) AL-SIRIN-NAR
Granátové jablko (Punica granatum) AL-SIRIN-NAR
Vypredané
Granátové jablko (Punica granatum) AL-SIRIN-NAR
Granátové jablko (Punica granatum) AL-SIRIN-NAR
Granátové jablko (Punica granatum) AL-SIRIN-NAR

Veľmi vzácna odroda granátového jablka pochádzajúca z Turkmenistanu, vyselektovaná Dr. Gregory Levinom. Cenená pre jej vysokú produktivitu, mrazuvzdornosť a veľké červené plody s vysokou kvalitou šťavy.

Vzrast: stredne silný, dorastá do výšky 3 metre. Tvorí vzpriamený, kompaktný, prirodzene sa vetviaci opadavý listnatý ker. Môže byť pestovaný ako ker alebo atraktívny malý strom po odstránení spodných vetví. Dožíva sa vysokého veku, aj niekoľko storočí. Počas celej životnosti sa môže pestovať ako kontajnerová rastlina vo veľkom kvetináči.
Požiadavky na stanovište: ideálnym stanovišťom pre granátové jablká je chránené slnečné miesto na záhrade alebo terase. Vyžaduje priepustnú, dobre odvodnenú pôdu a iba miernu závlahu. Odporúčaná vzdialenosť výsadby je 4 metre.
Kvitnutie: žiarivo oranžové kvety rozkvitajú postupne od polovice mája do júla. Odroda je samoopelivá.
Plody: veľké, 280 - 300 g, guľatého tvaru. Šupka žiarivo červená, tenká, semená ružovo-červené, veľké, tvrdé, veľmi šťavnaté. Vďaka vysokej kvality šťavy sú vynikajúce na odšťavovanie.
Šťava: červená, sladká s príjemnou kyslosťou, aromatická
Doba dozrievania: v závislosti od lokality a klimatických podmienok, plody dozrievajú postupne v priebehu októbra. Môžu sa skladovať 3 - 4 mesiace.
Úrodnosť: veľmi vysoká. Dospelý strom môže za optimálnych podmienok produkovať až 30 kg ovocia. Nástup do plodnosti je v 3. - 4. roku po výsadbe.
Odolnosť voči chorobám: spoľahlivo odoláva napadnutiu škodcami aj hubovými chorobami, počas vegetácie nie je nutná žiadna chemická ochrana
Odolnosť voči mrazu: toleruje mrazy do -17°C. Mladým rastlinám odporúčame poskytnúť zimnú ochranu, napríklad 8 - 10 cm vrstvu mulču, ktorý pomôže ochrániť korene počas zimy.
Využitie: šťavnaté semená granátového jablka sa konzumujú čerstvé, používajú sa na lisovanie šťavy, ako aj na výrobu vína s názvom Grenada. Granátový koncentrát sa používa ako prísada do šalátových dresingov. Varením šťavy z granátového jablka s cukrom vzniká grenadínový sirup ktorý sa používa ako prísada do kokteilov. Čo sa chuti týka, granátové jablko v sebe exotickým spôsobom spája sladkosť a kyslosť. Preto sú semená granátového jablka ideálne na dochucovanie dezertov, mäsových a vegetariánskych jedál.

Granátové jablká nie sú štepené na podpníku ale sú pestované na vlastných koreňoch (pravokorenné), preto ak príde v zimnom období k poškodeniu nadzemnej časti rastliny korene zostanú nepoškodené a na jar vyženú nové výhony ktoré plodia rovnaké ovocie.

0,00€
Bez DPH: 0,00€
  • Dostupnosť: Vypredané
  • Váha: 3.00kg

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je podporované!
Hodnotenie
Zlé Dobré
Google reCAPTCHA