Košík

Granátové jablko (Punica granatum) HICAZ

Granátové jablko (Punica granatum) HICAZ
Granátové jablko (Punica granatum) HICAZ
Vypredané
Granátové jablko (Punica granatum) HICAZ
Granátové jablko (Punica granatum) HICAZ
Granátové jablko (Punica granatum) HICAZ

Rozšírená, veľmi obľúbená odroda granátového jablka pochádzajúca z Turecka. Vyznačuje sa výbornou chuťou a veľmi dlhou trvanlivosťou. V posledných rokoch väčšinu granátových jabĺk dovezených na trh tvorí odroda Hicaz.

Vzrast: kompaktný, tvorí prirodzene rozvetvený opadavý listnatý ker. Dožíva sa vysokého veku, aj niekoľko storočí. Vo vinohradníckych oblastiach odporúčame granátovník vysadiť do voľnej pôdy. Počas celej životnosti sa môže pestovať aj ako kontajnerová rastlina vo veľkom kvetináči.
Požiadavky na stanovište: ideálnym stanovišťom pre granátové jablká je chránené slnečné miesto na záhrade alebo na terase. Granátové jablko je nenáročné na pôdu, ale lepšie rastie a plodí na hlbokých, hlinitých pôdach bohatých na organickú hmotu s ľahkým, priepustným podložím.
Kvety: dekoratívne oranžové kvety rozkvitajú postupne od júna počas celého leta. Odroda je samoopelivá.
Plody: veľmi veľké, 300 - 450 g, guľatého tvaru. Šupka aj semená sú jasnočervenej farby. Plody tejto elitnej tureckej odrody majú dokonalú sladkokyslú chuť, pričom asi 85 % pripadá na sladkú a asi 15 % na kyslú chuť.
Doba dozrievania: v závislosti od lokality a klimatických podmienok, plody dozrievajú postupne od konca septembra do konca októbra. Za vhodných podmienok sa môžu skladovať až 6 mesiacov.
Úrodnosť: veľmi vysoká. Nástup do plodnosti je v 3. - 4. roku po výsadbe.
Odolnosť voči chorobám: spoľahlivo odoláva napadnutiu škodcami aj hubovými chorobami, počas vegetácie nie je nutná žiadna chemická ochrana
Odolnosť voči mrazu: znesie bez poškodenia mrazy až do -14°C, s pribúdajúcim vekom sú granátovníky mrazuvzdornejšie. Mladým rastlinám odporúčame poskytnúť zimnú ochranu, napríklad 8 - 10 cm vrstvu mulču, ktorý pomôže ochrániť korene počas zimy.
Využitie: šťavnaté semená granátového jablka sa konzumujú čerstvé, používajú sa na lisovanie šťavy, ako aj na výrobu vína s názvom Grenada. Granátový koncentrát sa používa ako prísada do šalátových dresingov. Varením šťavy z granátového jablka s cukrom vzniká grenadínový sirup ktorý sa používa ako prísada do kokteilov. Čo sa chuti týka, granátové jablko v sebe exotickým spôsobom spája sladkosť a kyslosť. Preto sú semená granátového jablka ideálne na dochucovanie dezertov, mäsových a vegetariánskych jedál.

Granátové jablká nie sú štepené na podpníku ale sú pestované na vlastných koreňoch (pravokorenné), preto ak príde v zimnom období k poškodeniu nadzemnej časti rastliny korene zostanú nepoškodené a na jar vyženú nové výhony ktoré plodia rovnaké ovocie.

0,00€
Bez DPH: 0,00€
  • Dostupnosť: Vypredané
  • Šľachtiteľ: Türkiye
  • Váha: 2.00kg

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je podporované!
Hodnotenie
Zlé Dobré
Google reCAPTCHA