Košík

Granátové jablko (Punica granatum) MOLLAR DE ELCHE

Granátové jablko (Punica granatum) MOLLAR DE ELCHE
Granátové jablko (Punica granatum) MOLLAR DE ELCHE
Vypredané
Granátové jablko (Punica granatum) MOLLAR DE ELCHE
Granátové jablko (Punica granatum) MOLLAR DE ELCHE
Granátové jablko (Punica granatum) MOLLAR DE ELCHE

Najčastejšie pestovaná odroda granátového jablka v Španielsku, pochádzajúca z Elche (Alicante). Odroda je známa svojou výnimočnou sladkosťou, mäkkými semenami a vonkajšou farbou plodov, ktorá sa pohybuje od krémovo žltej až po sýto ružovú v závislosti od lokality.

Vzrast: silný, tvorí prirodzene rozvetvený opadavý listnatý ker dorastajúci do výšky 3 m. Je nenáročný na pestovanie a ľahko sa tvaruje. Dožíva sa vysokého veku, aj niekoľko storočí. Vo vinohradníckych oblastiach odporúčame granátovník vysadiť do voľnej pôdy. Môže sa pestovať aj ako kontajnerová rastlina vo veľkom kvetináči.
Požiadavky na stanovište: ideálnym stanovišťom pre granátové jablká je chránené slnečné miesto na záhrade alebo terase. Granátové jablko je nenáročné na pôdu, ale lepšie rastie a plodí na hlbokých, hlinitých pôdach bohatých na organickú hmotu s ľahkým, priepustným podložím.
Kvety: dekoratívne oranžové kvety rozkvitajú postupne od júna počas celého leta. Odroda je samoopelivá.
Plody: veľmi veľké, 300 - 480 g, guľatého tvaru. Šupka krémovo žltá až tmavoružová. Semená malé, mäkké, šťavnaté, sladké, nepôsobia rušivo pri konzumácii.
Doba dozrievania: v závislosti od lokality a klimatických podmienok, plody dozrievajú postupne od septembra do októbra
Odolnosť voči chorobám: spoľahlivo odoláva napadnutiu škodcami aj hubovými chorobami, počas vegetácie nie je nutná žiadna chemická ochrana
Odolnosť voči mrazu: znesie bez poškodenia mrazy až do -15°C, s pribúdajúcim vekom sú granátovníky mrazuvzdornejšie. Mladým rastlinám odporúčame poskytnúť zimnú ochranu, napríklad 8 - 10 cm vrstvu mulču, ktorý pomôže ochrániť korene počas zimy.
Využitie: šťavnaté semená granátového jablka sa konzumujú čerstvé, používajú sa na lisovanie šťavy, ako aj na výrobu vína s názvom Grenada. Granátový koncentrát sa používa ako prísada do šalátových dresingov. Varením šťavy z granátového jablka s cukrom vzniká grenadínový sirup ktorý sa používa ako prísada do kokteilov. Čo sa chuti týka, granátové jablko v sebe exotickým spôsobom spája sladkosť a kyslosť. Preto sú semená granátového jablka ideálne na dochucovanie dezertov, mäsových a vegetariánskych jedál.

Granátové jablká nie sú štepené na podpníku ale sú pestované na vlastných koreňoch (pravokorenné), preto ak príde v zimnom období k poškodeniu nadzemnej časti rastliny korene zostanú nepoškodené a na jar vyženú nové výhony ktoré plodia rovnaké ovocie.

0,00€
Bez DPH: 0,00€
  • Dostupnosť: Vypredané
  • Váha: 2.00kg

Napísať recenziu

Poznámka: HTML nie je podporované!
Hodnotenie
Zlé Dobré
Google reCAPTCHA