Muchovník, na Slovensku zatiaľ málo známe ovocie

Posted by Miroslav Gavalec 18.01.2017 0 Comment(s) Málo známe ovocné druhy,

Muchovník Martin

 

Muchovník je pôvodná rastlina kanadských prérií, kde bol oddávna využívaný domorodými obyvateľmi. Väčšina kvalitných odrôd pochádza z kanadských šľachtiteľských programov. 

 

Muchovník je nenáročný na klimatické podmienky a kvalitu pôdy

 

Muchovník spoľahlivo prosperuje takmer na každom stanovisku a akejkoľvek pôde. Vytvára ker dorastajúci do výšky 2,5 m. Môže sa tiež tvarovať ako stromček s kmeňom. Sucho mu veľmi neprekáža a darí sa mu aj na plnom slnku či polotieni. V úplnom tieni však nekvitne a neplodí tak bohato ako na slnečnom stanovišti. Muchovníky sú vhodné aj do malej predzáhradky alebo na pestovanie v kvetináčoch. Vysadený v rade vytvára živý plot ktorý poslúži ako úkryt a zdroj potravy pre mnohé druhy vtákov. Muchovník je odolný aj voči znečistenému ovzdušiu a dobre si poradí s mestskou klímou. Muchovník patrí k najskoršie kvitnúcim medonosným rastlinám. Začína kvitnúť v máji. Celý sa pokryje množstvom bielych kvetov ktoré znesú jarné mrazíky až do - 5°C. Včely oceňujú množstvo malých kvetov na jar ako spoľahlivú pastvu.

Cennou vlastnosťou muchovníka je jeho vysoká odolnosť voči mrazom a skoré dozrievanie plodov. V zime znesie aj - 40°C. Vysadené rastliny začnú naplno plodiť v treťom roku po výsadbe. Plody dozrievajú od polovice júna do polovice júla. Priemerná úrodnosť z jedného kríka je 9-12 kg okrúhlych tmavofialových bobúľ s voskovým povlakom, ktoré sa veľmi podobajú na čučoriedky.
Na jeseň prekvapí svojou veľkolepou jesennou farbou. Oranžovo-červené listy robia z muchovníka v záhrade pútač, až kým nezhodí listy. Muchovník takmer nie je napádaný chorobami a škodcami.

 

Výsadba a starostlivosť

 

Najlepšie je vysádzať muchovníky ktoré boli vopred napestované v kvetináčoch. Neporušené korene sú zárukou úspešného ujatia. Rez nie je spočiatku potrebný. Rastliny nechajte samovolne rásť. Ak sa za nejaký čas prestanú vytvárať plodonosné výhonky, potom treba mucovník zmladiť radikálnym skrátením hlavných vetví o 1/3. Krík dokáže naozaj hlboko koreniť, vodu si dokáže bez problému nájsť. Spoznajte toto novo objavené nenáročné bobuľové ovocie, stojí za to!

 

Použitie a liečivé účinky

 

Plody sú vhodné na priamy konzum, alebo spracovanie. Bobule sú šťavnaté, sladké, príjemnej chuti a farba dužiny je karmínovočervená. Pripomínajú sčasti čučoriedku a sčasti sladkoplodú jarabinu. Obsahujú 8-12 % cukru, organické kyseliny, triesloviny, až 1% pektínov, karotén , vitamín C, B2 a proantokyany, ktoré sú považované za látky podporujúce prevenciu voči celej škále chorôb, vrátane rakoviny.
Ak sú plody určené na lisovanie šťavy, nechajte ich pár dní odležať, potom je výťažnosť vyššia. Šťava má nádhernú karmínovočervenú farbu, konzumuje sa čistá, alebo v kombinácii so šťavou rakytníka. Pre vysoký obsah pektínu sú bobule výborné na výrobu marmelády. Odvar z listov upravuje žalúdočné a črevné problémy.